роздуми

 
 

Здавна на Україні "козацьким женьшенем" називають калган, або перстач прямостоячий (Potentylla erecta (L.) Натре. Це багаторічна трав'яна рослина з тонкими стеблами та дрібни­ми жовтими (зверніть увагу!) чотиричленними квітками. Калган зростає у лі­сах і на заболочених луках, утворюючи незначні за розмірами розріджені ценопопуляції. В різних місцевостях можна зустріти інші назви цієї рослини: могущник, золотник, узік, підойма, згайба, ба­лабан, в’язінь, денниця, п'ятниця тощо.Калган

Наші предки високо цінували цілющі властивості калгану. Зокрема, його вважали єдиним надійним засобом проти дизентерії. Застосовували це зіл­ля і при шлункових хворобах, ангінах, внутрішніх і зовнішніх кровотечах, опі­ках, ревматизмі, геморої та багатьох ін­ших недугах. Ще в минулому столітті було доведено, що калган містить бага­то дубильних речовин, значно більше, ніж інші рослини флори України. Найбільше дубителів - у кореневищах калгану, близько 30%. А ще там є чима­ло органічних кислот, катехінів, флаво­ноїдів, антоціанів та інших важливих сполук. Отже назвали ці рослину "ко­зацький женьшень" небезпідставно.

Кореневища калгану мають досить своєрідну форму. В молодому віці, до 4-5 років, а у перезволожених вільшня­ках і пізніше, вони кулясті або яйцевидні, неначе підземні "голівки". Влас­не, давньослов’янске слово "калган" по­ходить від тюрського кореня і сьогодні визначається як "голова" (згадайте лек­сику, пов'язану з татаро-монгольською навалою: "каган", "калган", можливо і "курган"). З роками, щоправда, корене­вища сильно розростаються і стають веретеноподібними та багатоверхівковими. Тоді нижня частина кореневища поступово починає відмирати, і тому встановити точний вік рослини дуже складно. Він може сягати двох десятків років, хоч іноді трапляються особини тридцятирічного віку.

Для використання з лікувальною ме­тою кореневища викопують восени або рано навесні. Найкраще для цього підходять 6-10-річні рослини, які можна розпізнати за наявністю 4-7 надземних стебел. Отже, молоді рослини чіпати не варто: їх використання ще недостатньо ефективне і, до того ж, вони забезпечують відновлення виду в складі рослин­ного покриву. Вважається нормальним, якщо збирають не більше 1/10 біологіч­ного запасу кореневищ. Власне їх бага­то і непотрібно: 100 г висушених коре­невищ вам вистачить надовго, бо зло­вживати калганом не можна.Калган корінь

Найчастіше готують спиртові насто­янки з кореневищ калгану. Для цього 100 г висушеної та подрібненої сирови­ни заливають 0,5 л 40-70%-ного спирту (іноді просто горілкою) і настоюють не менше тижня у темному місці при кімнатній температурі. Така настоянка може зберігатися протягом кількох років. Вживати її слід по 10-30 крапель на склянку чаю або просто води. Це чудовий профілактичний засіб проти ангін, стоматитів та застуд. Допомагає калган і при лікуванні різних хвороб, але тут вже доцільно порадитися з кваліфікованим лікарем. Вживають та­кож і інші форми калганових ліків: сік свіжих кореневищ, порошок, мазь, пас­ту, відвар - усе залежить від їх призначення.

 

 

         аспірант кафедри ботаніки
 Київського національного університету
 імені М.П.Драгоманова,

 Л.П.Сушко


 

 
 
 
Lemky.com Каталог сайтів України